Ontbossing van Amazone
zet door in 2003

Woensdag, 7 April, 2004
(Bron: WWW.CNN.COM)

RIO DE JANEIRO, Brazil (AP) -- Ranchers, sojabonen telers en houthakkers hebben in 2003 een bijna-record hoeveelheid regenwoud in de Amazone verwoest. Maar de Braziliaanse federale regering kondigde woensdag aan dat zij erin geslaagd was de groei (van de vernietiging) in te dammen

story.rainforest.fire.ap.jpg

Rookwolken boven het regenwoud van de Amazone bij Sao Felix do Xingu in Augustus 2002.


Satelliet foto's en cijfers tonen aan dat 23,750 Km2 regenwoud is verdwenen in het jaar dat in augustus 2003 eindigde.Dat is ongeveer tweemaal zoveel als het jaarlijkse gemiddelde in de 90-er jaren en ongeveer de helft van de oppervlakte van Nederland.

De vernietiging is iets groter dan in dezelfde periode van het jaar ervoor, maar de regering beschouwt de resultaten toch als een overwinning.

"We willen niet overmoedig zijn, maar we slaagden erin de groei af te breken en dat betekent nogal wat," zei Minister van Milieu Marina da Silva, die de cijfers in de federale hoofdstad Brasilia bekend maakte.

Vorig jaar meldde de regering dat er 25,500 Km2 was vernietigd, maar corrigeerde dat cijfer nu tot 23260 Km2.

Milieu experts waren geshockeerd door de ontbossing in 2002, een toename van ongeveer 40% ten opzichte van 2001. Ze waren bovendien verrast omdat de vernietiging regenwoud voorheen altijd gevolg was van economische groei, terwijl in 2002 de Braziliaanse economie 0,2% kromp.

BraziliŽ's regenwoud is zo groot in oppervlakte als West-Europa en beslaat 60% van het Braziliaanse grondgebied. Volgens experts is al 20% van het 4 miljoen vierkante km grote Amazonewoud verdwenen door 'ontwikkeling', houtkap en door boeren.

Hoewel de ontbossing de afgelopen jaren toenam is het 'record'jaar anno 2003 nog steeds 1995, toen 29000 Km2 verdween.

Robert Smeraldi, directeur van de milieubeweging Vrienden van Braziliaanse Grond, zei dat hij meer zorgen had over het totale gemiddelde dan met een jaartotaal.

"In de jaren 90, was er een gemiddelde ontbossing van† 12,000 Km2 †Nu gaat het rap naar 25000 km2. Ruim een verdubbeling," zei Smeraldi. "Nooit eerder was er een zo hoog tempo in ontbossing. "

Verleden maand kondigde de regering een pakket maatregelen aan ter waarde van $140.000.000 om de ontbossing tegen te gaan.

Milieuexperts geven de regering een goede waardering voor haar analyse van het problemen de voorgenomen maatregelen, maar vrezen dat er geen echte oplossing wordt geboden. "Het aangekondigde regeringsbeleid is erg goed, maar moet met spoed worden uitgevoerd anders betekent het niets. "zei Rosa Lemos de Sa, hoofd natuurbescherming binnen de Braziliaanse afdeling van het WWF.