Informatie over de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN vindt u HIER.

 
 
Juni 2024
Aangezien São João op maandag 24 juni valt, is vrijdag 20 juni het São João feestje in de Escola dos Anjos. Ondanks ernstige (Corona) griepverschijnselen hebben de juffen na schooltijd gefröbeld om de klas zo leuk mogelijk te versieren met de traditionele versierselen, zoals vlaggetjeslijnen en afbeeldingen van Sint Jan, Sint Petrus en Sint Antonius, die gezamenlijk herdacht worden. De kinderen komen naar school in kleurige kleding, de jongens met een rafelige strooien hoed en een geruite kiel, de meisjes mooi opgemaakt en in leuke jurken. Alles voor zover de ouders daarin kunnen voorzien. Maar net als Carnaval, is São João een culturele happening vol tradities, dus daar heb je veel voor over, zelfs als je arm bent. Hoewel de rafelige strooien hoed door de mensen van het platteland als beledigend wordt ervaren, stigmatiserend, is het toch een zeer veel gebruikt attribuut. De plattelandsmannen dragen wel een deukhoed, maar zeker geen rafelige. Hoewel soms wel aan vervanging toe...
De TV is al dagen bezig met reportages over de wijze waarop São João in de diverse steden traditioneel gevierd wordt, en toont hoe de oogst, grote bergen maiskolven, op de afslag verkocht worden. Terugkerende vragen zijn steeds waar de mais vandaan komt en wat de prijs is.

Mei 2024
"Precies" een jaar na de bedreigingen aan het adres van de school via Whatsapp, was er weer een gebeurtenis die de paniek deed hervoelen. Midden in de nacht, rond 01:00 uur, was er een knal te horen alsof het een pistoolschot was. De webcam van de school registreerde een man die van links aangedwarreld kwam. Hij kon moeilijk lopen of op zijn benen blijven staan en na enkele mislukte stappen stortte hij precies voor de Escola dos Anjos neer, midden op straat, op zijn buik, armen gespreid. Men dacht aan een neergeschoten man en niemand durfde de straat op, behalve de overbuurman die probeerde de man wat beter te laten liggen, maar weer snel naar binnen ging. Er passeerden autos zonder te stoppen. Na een kwartiertje rolde de man op zijn zij en bleef een uur in foetushouding liggen, waarna hij met heel veel moeite opkrabbelde en waggelend de straat uit strompelde. Waarschijnlijk niet letterlijk aangeschoten, maar wel stomdronken! De hele gebeurtenis, vooral het begin ervan, reet de wonden van een jaar geleden direct open en het scheelde maar een haartje of de paniek was teruggekeerd. De juf dacht meteen aan het ergste en voelde zich erg onveilig.
Februari 2024
Het schooljaar 2024 is gestart in de Escola dos Anjos. We hopen dat dit 27ste lesjaar van de school tot volle tevredenheid van de kinderen, de ouders, de juffen en onze donateurs zal verlopen.
December 2023
PintadaAlsof er niet genoeg te doen is heeft Quitéria de stoep voor de school weer eens opnieuw in de verf gezet. Het was ook nodig omdat de verf flink aan het slijten was en het grijs van de beton op plekken zichtbaar werd. Met Kerstmis moet alles TipTop in orde zijn ! Aan de foto te zien is het laat geworden...
Augustus 2023
AIHet tweede semester is gestart in de ESCOLA DOS ANJOS.
De kinderen hadden de juffen erg gemist in de vakantie, en andersom ook natuurlijk.

Het regende dan ook aanhankelijkheids- en liefdesbetuigingen van de kinderen aan het adres van de juffen. Dat motiveert hen weer extra om alles te geven !
Juni 2023: São João
TopDe laatste schooldag voor St.Jan wordt op school ook São João gevierd. De kinderen komen in de voor dit feest gebruikelijke dos naar school en dansen, springen en genieten van het lekkers dat de Juf voor hen heeft klaargezet.
 

Kring
Februari 2023: Carnaval in ESCOLA DOS ANJOS
Het schooljaar is net gestart op 3 februari. Twee weken later is er al een carnavalsfeestje in de school. Een goed moment om na twee weken stressen even de teugels te laten vieren. Natuurlijk met de traditionele pop-corn van juf Quitéria en een mooie carnavalstaart.
Jammer dat niet alle kinderen konden of mochten meedoen, vanwege de geloofsovertuiging van hun ouders, of door ziekte ...
 

Januari 2023 YANOMAMI IN NOOD
In juli 2022 publiceerde het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid een melding dat de voorraad van het medicijn Chloroquine (voor de behandeling van malaria) op was.
  Het medicijn is van levensbelang bij de behandeling van malaria, een ziekte die geldt als een van de grootste doods-oorzaken onder de Yanomami. Chloroquine werd eind 2021 onder Bolsonaro op grote schaal gebruikt voor de bestrijding van de Covid-19-pandemie, waardoor de voorraden in de inheemse gezondheidsdistricten opraakten. Wetenschappelijke studies wezen toen al uit dat het medicijn niet effectief is bij de behandeling van het coronavirus.
 "Doordat de Chloroquine opraakte bleef het aantal malariapatiënten toenemen. We zijn in staat om de symptomen van de ziekte onder controle te krijgen met pijnstillers en koortswerende middelen, maar er is veel gegoochel nodig om malaria te behandelen zonder Chloroquine”, aldus dokter Douglas, die werkt in de Surucucu-gemeenschap, in het Yanomami-gebied in de Braziliaanse staat Roraima.

 Tegelijkertijd lijden de Yanomami indianen onder de voortgaande vernietiging van het Amazonewoud door de duizenden “Garimpos”, de goudzoekers en boskappers. Natuurlijke waterbronnen en riviertjes raken vergiftigd met kwik of uitgeput, hetgeen dood en verderf veroorzaakt onder de vissen en de inheemse bevolking, waarvan vooral ouderen en kinderen de dupe zijn. Op de TV zijn er nu geregeld documentaires te zien van het leed van de Yanomami. Peuters die vel-over-been rondlopen, op weg naar een zekere dood. Er worden hulpacties gestart, maar voor velen zal het te laat zijn, is de boodschap. Gelukkig wordt er nu meer aandacht aan besteed onder de nieuwe regering en wordt hulp, ook internationale hulp, geaccepteerd.
Het leger heeft controleposten ingericht in Yanomami gebied, maar doordat de soldaten de Yanomamivrouwen misbruiken introduceren ze ooksexueel overdraagbare ziekten onder de kwetsbare bevolking.

September 2022
Gemist!
Saudades 12 September werd juf Quitéria bedolven onder enkele leerlingen toen ze de klas binnen kwam.
De leerlingen waren ziek geweest en voor de eerste dag weer op school. Ze hadden haar zo gemist, zeiden ze...

200 Jaar Onafhankelijkheid!
7 September werd traditiegetrouw op school ook aandacht besteed aan de 200ste ONAFHANKELJKHEIDSDAG van Brazilië.
DeNada
Op het schoolbord stond met grote letters geschreven: Onafhankelijkheidsdag ...”DE NADA”, vrij vertaald: NIKS Onafhankelijkheid! Het woord onafhankelijkheid wordt kennelijk te letterlijk genomen, want bedoeld is de bevrijding van het koloniale juk van Portugal, 200 jaar geleden en de daaropvolgende onafhankelijkheidsverklaring op 7 september 1822.

Op het schoolbord stond ook in grote letters VIVA OS DOADORES (Leve de donateurs) en de juffen, waarvan de school in elk geval wél afhankelijk is. Een grote dankjewel aan al onze donateurs!
De kinderen werden getrakteerd op een enorme hoeveelheid pop corn (Pipoca) en limonade, want het is een nationale feestdag en die staat wél op het lesplan. Dan is een 25liter pan vol popcorn wel het minste wat je bij het krieken van de dag voor de kinderen kunt doen, haha…. We lazen dat alles op was gegaan zonder dat de juffen meegegeten hadden…


SaionaraAntes e Depois!
Begin september kwam Esther(5) naar school met haar dierbare pop. Het tafereel was mooi om te zien. De pop te vies om aan te pakken, met op het hoofd allerlei strepen die met viltstift leken te zijn aangebracht, waarschijnlijk door een ander kind. Op de vraag van Juf Quitéria, hoe de pop heet, antwoordde Esther: "Hetzelfde als die andere Juf" (Saionara). Saionara was wel érg vuil en verwaarloosd. Nadat de juffen waren bijgekomen, spraken ze met Esther af dat Juf Quitéria de pop in bad zou doen. We kregen nog een foto van de pop aan de waslijn, maar nog zonder kleertjes en nog steeds met tatoeages op hoofd en gezicht. Toen was het een paar dagen stil. Vandaag kregen we het resultaat per foto te zien, vóór en ná de huisvlijt van juf Quitéria: de pop was hélemaal als nieuw, met leuke kleertjes, een strik op het kale hoofd en zelf gemaakte slofjes aan. Esther was er bijzonder gelukkig mee.
April 2022
TICTAC
Omdat niet alle ouders in staat waren een schoolboek en werkboek voor hun kind te kopen, heeft de school oudere boeken die achtergelaten waren door de leerlingen, weer bruikbaar gemaakt, met gum en correctietape.
De kinderen (en de juffen) zijn er toch blij mee!

Februari 2022  ManutençãoDe meeste ventilatoren in de school zijn end-of-life. Helaas houdt de kunststof het maximaal 2 jaar uit in dit vochtige en hete klimaat.
Met een goede onderhoudsbeurt kunnen we de levensduur nog een jaartje rekken. Intussen hopen we een airco te mogen installeren.
DE ESCOLA DOS ANJOS GAAT DOOR
Ondanks de aanhoudende pandemie, vinden de juffen het toch verantwoord om de school weer te openen voor 4- en 5-jarigen.

klasje
De juffen hebben 'hun' kinderen te lang moeten missen! Het aantal leerlingen per klas zal beperkt worden zodat het goed mogelijk is om afstand te bewaren tussen de kinderen onderling en de leerkrachten. We willen dat iedereen gezond blijft en met de boosterprik voor de leerkrachten is het risico op ernstig ziek worden toch beduidend verminderd.
Zieke kinderen en zieke leerkrachten mogen niet binnen. Daar wordt goed op gelet.


We
Lonahebben snel een nieuw groot zeil voor de ruiten gespannen, zodat het minder heet wordt in de school! Nu in de zomer staat de zon bijna de hele dag op de voorgevel. Zonder zeil loopt de temperatuur achter de ruiten snel op tot zo'n 40 graden. Het zeil houdt de meeste stralingshitte buiten.

December2021
Een groot deel van de tegels aan een wand b
Betegeldleek los te zitten, door inwerking van het klimaat en termieten. Ze werden door pedreiro Lindomar allemaal voorzichtig verwijderd, schoongeschraapt en opnieuw gezet. Het is nu gelukkig weer keurig in orde.

Cerámica
2021 - CORONA
Nog een jaar waarin het COVID-19 virus het onmogelijk maakte om de leerlingen en de leerkrachten veiligheid te bieden in de school. Het vaccineren kwam traag op gang, maatregelen en de veiligheidsrisico's voor onze leerkrachten  verhinderden het openen van de school.

De gedwongen pauze grepen we aan om echt veel onderhoud aan de school te plegen zodat vanaf 2022 de ESCOLA DOS ANJOS weer kan openen, als de omstandigheden dat toelaten.
Ook werden gedurende het jaar vanuit de school voedselpakketten verstrekt aan degenen die dat het meest nodig hebben.


2020 - CORONA
Zoals elk jaar, is de FORMATURA het moment waar iedereen naar uitkijkt, ouders, leerlingen en leerkrachten. In dit jaar (2020) dat door het Coronavirus geheel is verstoord, zal er geen Formatura zijn. De scholen zijn nog steeds verboden terrein, en zeker anti coronavoor het houden van feestjes.
De juffen hebben er alles aan gedaan om de kinderen zoveel mogelijk thuis te laten werken. Helaas is dat niet in alle gezinnen gelukt. Maar aan onze juffen lag dat niet. 2020 Is een RAMPJAAR voor de school en voor de leerlingen. Elke gelegenheid wordt aangegrepen om de mensen bewust te maken van maatregelen tegen Corona. Zoals hier bij gelegenheid van een openluchtmis.

April 2018
Escola dos Anjos Recife:

De zonneSolar-energie is in werking!
Na veel gedoe is dan eindelijk op 3 april 2018 de solar installatie aan het lichtnet van Celpe gekoppeld. De istallatie startte op 28 januari 2018. Vanaf nu kunnen we gaan besparen op electriciteit!
2018: 21 jaar Escola dos Anjos20Anos
ONAFHANKELIJKHEIDSDAG 7 september
Desfile
De tekst op  het spandoek:
De Escola dos Anjos groet en dankt alle donateurs en vrijwilligers!
A ESCOLA DOS ANJOS SAÚDA E AGRADECE A TODOS OS DOADORES E VOLUNTÁRIOS.

ZALIG PASEN!
Pasen 2013
Maart 2017
Na de instructie TANDENPOETSEN allemaal een tube tandpasta van de Gezondheidsdienst
Freedent
ONAFHANKELIJKHEIDSDAG 2016
DESFILE1
Dia da Patria, de dag van het vaderland, onafhankelijkheidsdag, ofwel de Dia da Independência, wordt op 7 september gevierd met optochten en parades in het hele land. Zo wordt de Onafhankelijkheidsproclamatie van Brazilië, waardoor het zich in 1822 losmaakte van het Portugese imperium, jaarlijks herdacht.
Dit jaar hadden de parades soms politieke lading ("WEG met TEMER")  maar voor de ESCOLA DOS ANJOS was het een gelegenheid om traditiegetrouw door de wijken rondom de school te paraderen met een spandoek en de nationale vlaggen van Brazilië en Nederland. Op het spandoek de tekst "CAMINHANDO JUNTOS", vrij vertaald "we lopen samen".
DESFILE2
Het slaat niet alleen op het paraderen, maar ook op de weg die de ESCOLA DOS ANJOS samen met SKIBRA loopt. Nu al 20 jaar. Het is ook een manier om de dankbaarheid te tonen aan de Nederlanders en om aan de omwonenden uit te leggen dat de school door trouwe Nederlandse donateurs wordt gefinancierd.
Het thema van de parade was het uitspreken van steun aan de atleten die de Olympische spelen en de Para-olympische spelen deelnemen. Een uiting van respect. Maar ook de aankondiging dat zij, de leerlingen van de ESCOLA DOS ANJOS, de toekomstige atleten zijn!  De juffen hebben voorafgaand aan de parade enkele dagen hard gewerkt om van papier rokjes, hoedjes e.d. te maken.
De parade verliep traditioneel enigszins chaotisch omdat de ouders graag meelopen, maar wel vooraan! Het is een teken van betrokkenheid zeggen de juffen dan.


DIA DA ÁRVORE- DAG VAN DE BOOM
Presentatie
De Dag van de Boom, een moment om stil te staan bij milieu en met name bij BOMEN en het nut ervan. Een goed vervolg op de lessen over recycling! Maar dan breekt het knutseluurtje aan, en als een echt team gaan ze aan de slag. Wortels, delen van de stam (schors), takken en appels worden uitgeknipt en uitgeprikt en op de juiste plaats geplakt. Het kunstwerk krijgt vorm!

OPTOCHT ONAFHANKELIJKHEIDSDAG 2015
Door kinderen, ouders en juffen van de ESCOLA DOS ANJOS
Thema: Recycling, scheiden van afval.

defile
                    onafhankelijkheidsdag 2015KERSTMIS 2023
Graag zetten wij onze traditie voort om rond Kerstmis voedselpakketten te verstrekken aan de gezinnen van onze leerlingen van de ESCOLA DOS ANJOS. Een pakket kost 15 Euro. U helpt ons door een bijdrage op onze bankrekening NL55INGB0000208356 t.n.v. Stichting Kinderzorg Brazilie, met vermelding:Kerst.
Bij de supermarkt ExtraCompra in San Martin deden Quitéria en Saionara in alle vroegte de eerste inkopen voor de voedselpakketten. De medewerkers van de winkel helpen de volle winkelwagentjes naar de school brengen, als extra service!
Daar werden de pakketten samengesteld door de juffen, waardoor ze meer korting kregen. En dat scheelt de kosten van een taxi. Ons ben zunig!!

Zij doen het er even bij, op de vrije zaterdag!
Noodhulp voor de door pandemie getroffenen
SKIBRA heeft voor de allerarmsten VOEDSELPAKKETTEN laten samenstellen. De juffen Quitéria en Saionara zijn op pad geweest om de boodschappen te doen en hebben in de ESCOLA DOS ANJOS zelf de pakketten samengesteld.
Cestas! Daarna zijn de pakketten verstrekt aan mensen die ze het hardst nodig hebben, ongeacht of ze ook kinderen op de ESCOLA DOS ANJOS hebben.
Veel mensen hebben hun baan verloren of vinden geen klusjes meer op de arbeidsmarkt, vanwege de pandemie. Ze hebben ook geen reserves om het een week of een maand zonder inkomen uit te houden. De situatie is voor de armsten meer dan rampzalig.
Als  we meer donaties ontvangen voor voedselhulp, kunnen meer pakketten verstrekt worden. Help ons helpen!
U kunt bijdragen op
NL55INGB0000208356, tnv Stichting Kinderzorg Brazilie, ovv. VOEDING.

Bij de supermarkt ExtraCompra in San Martin Doen we de inkopen voor de voedselpakketten. De medewerkers van de winkel brengen de spullen in winkelwagentjes naar de school, waar de pakketten samengesteld worden.Dat scheelt weer de kosten van een taxi.

carrinhos Cestas
SÃO BENTO DO UNA:
Februari 2023
Het terrein van de Escola dos Anjos in São Bento do Una was het afgelopen jaar flink verwilderd, voor zover niet voor landbouw in gebruik door buurtgenoten. Met name Jurema Preta, een typische boom voor deze omgeving, verbreidt zich erg snel. kap
De zwarte jurema is een kleine boom die tot 7 meter hoog kan worden. De stengel is in de jongste delen bedekt met dunne doornen, die later verharden. Daardoor is de plant verraderlijk pijnlijk als je je er een weg door moet banen. De bladeren zijn samengesteld uit kleine blaadjes, met voerkwaliteit bij het voeren van geiten en runderen. De bloemen zijn wit, gerangschikt in aarachtige bloeiwijzen en hebben potentieel voor bijenteelt.
k2Het hout wordt gebruikt voor staken, brandhout en houtskool. Doordat de bomen langs de hele afrastering van het terrein voorkwamen, de zware takken op het prikkeldraad leunden waardoor dat al op verschillende plekken brak, was het noodzakelijk hier met harde hand in te grijpen. Mario, een sterke buurman, bikkelde en hakte de bomen met wortel en tak uit de grond en baande zo een weg langs de ruim 600 meter afrastering.
k3
Daardoor werd het ons mogelijk gemaakt de afrastering te herstellen met stukken nieuw prikkeldraad en enkele nieuwe staken (gemaakt van diezelfde Jurema bomen). Dat was een hele klus in de hete zon, maar het loont de moeite. Van de verwijderde bomen en struiken werden op diverse plekken op het terrein vreugdevuren gemaakt, om te voorkomen dat ongedierte zoals slangen zich erin zouden vestigen.

De varkens van de buurman kunnen nu niet meer komen uit eten...

7 februari 2022
In de school in São Bento do Una was de broodnodige waterpomp definitief vastgelopen, zo bleek 's ochtends vroeg. Tot overmaat van ramp bleek ook het ondergrondse waterreservoir zo goed als leeg te zijn. Op de laatste dag van ons verblijf daar moest er dus in zeer korte tijd een nieuwe waterpomp geïnstalleerd en een bulkwagen water besteld worden. Bij het parkeren in São Bento zagen we een Carro Pipa (zo'n bulktransport voor water) achter ons parkeren langs de weg. Het bleek een jongeman, Davi genaamd, te zijn die graag bereidt was om per direct 12000 liter water te gaan halen voor de school, om daarme het ondergrondse reservoir weer enigszins te vullen.

Davi

Ze kunnen voorlopig weer vooruit, er is weer water om handen te wassen en WC's door te spoelen...

DakjeJanuari 2019: Het golfplatendak van het schoolgebouw moest hersteld worden na een wervelwind die flinke schade toebracht. Van de gelegenheid maakten we gebruik om ongewenste gasten zoals bijennesten, vleermuizen en mussen onder de dakplaten te verwijderen. Zij hadden voor extra schade gezorgd door was, honing, vleermuizenpoep en dergelijke. De nesten waren gebouwd tussen de golfplaten en de onderliggende houten dakplaten, die op sommige plekken al aan het doorzakken waren vanwege het gewicht van de troep erop.
Juli 2019: WATER !!
aguaEindelijk komt er water uit de waterleiding, al is dat nog maar eens per maand...! Wel moeten we de waterleiding zelf op ons reservoir aansluiten, dat had de COMPESA verzuimd... 
Januari 2018: De dakpannen op het dak van het schoolgebouw zijn vervangen door golfplaten. De aannemer is er zeker van dat er nu geen bijennesten of vleermuisennesten meer gemaakt kunnen worden onder de golfplaten. Natuurlijk was dat een misrekening: de diertjes hebben maar een kleine opening nodig om binnen te dringen en hebben de neiging om hun geliefde plek weer terug in te nemen. Al snel bleek dat er aanvullende maatregelen nodig zouden zijn.

Stichting Kinderzorg Brazilië werkt in de staat Pernambuco in het Noord-Oosten (Nordeste), in de steden Recife en São Bento do Una..

São Bento do Una is een plattelandsgemeente met 45.000 inwoners, waarvan ruwweg de helft in het dorp woont. In het dorp is gebrek aan scholen, op het uitgestrekte platteland gaan kinderen niet naar school vanwege de grote afstanden en het gebrek aan wegen. De landweggetjes lijken op een marslandschap, veel rotsen, keien, kuilen. Het zijn in de regentijd moderriviertjes, in de droge tijd lijken het droge rivierbeddingen.

KAART van PERNAMBUCO

skb
Sinds 24 januari 1993
 
POSTADRES:
Klimmerseind 4
6245 HH Eijsden-Margraten
Nederland

KvKnummer: 41078488
RSIN: 816691381
 
BANK: INGbank
IBAN:  NL55INGB0000208356
BIC: INGBNL2A
  
TELEFOON:
0647 47 43 03
E-MAIL:  skibra@gmail.com
Organisatie en werkwijze
Jaarverslag 2023
Jaarverslag 2022
Jaarverslag 2021
Jaarverslag 2020
Jaarverslag 2019


2018 ER WAS EEN PLAAG...
De ene plaag na de andere teistert de jonge aanplant rondom de Escola dos Anjos in São Bento. Zijn het niet de kippen van de buurman, dan zijn er wel de reuzenmieren, bladsnijmieren of de reuzenrupsen, bijen, kikkertjes, slangen, vleermuizen, mussen.Een ons onbekende larve (foto hieronder) vreet zich door de bladstengel van de cocospalmen, zodat de stengels knakken en afsterven...
De bewoners reppen van een buurvrouw met het  "boze oog" die dit uit jaloezie veroorzaakte, maar het blijkt gewoon ongedierte te zijn.
Larve
DROOGTE (2017)
 In het binnenland is al meer dan vijf jaar geen regen meer gevallen. In de tropische hitte is het land verschroeid. De waterleverantie door de watermaatschappij COMPESA van Pernambuco is rampzalig slecht.

secaKinderen helpen kleine beetjes water te dragen naar de aanplant van "Palmas" cactussen die als veevoer dienen. Het is momenteel het enige gewas dat kans maakt in de tropische hitte en droogte. Alle andere gewassen verbranden in de zon, door gebrek aan water.
seca

àgualavar roupa
Als er een beetje water is wordt meteen met kruiwagens het wasgoed aangevoerd om eindelijk de was schoon te krijgen. Na een hele dag wassen is veel water alweer verbruikt. De rest wordt door de buurtgenoten opgehaald met paard en wagen, want ook mens en dier hebben water nodig.
COSKIBRA is veelvuld
ig in discussie met de watermaatschappij COMPESA om het recht op water te verzilveren voor de Escola dos Anjos en voor de bewoners van deze streek.
Juni 2015: is de afrastering duurzaam gerepareerd aan de straatzijde. Het loslopend vee van verre buren kan nu niet meer komen eten van de kostbare aanplant, die op het terrein van de Escola dos Anjos geteeld wordt door en voor de omwonenden.
Afrastering
Februari 2014: Vele handen maken licht werk. Er zijn vrijwilligers die graag een handje toesteken bij het schilderwerk. Met name de jeugdigen en jongvolwassenen uit de omgeving. Leren op het werk heet dat!
Goed voorbeeld doet volgen!
Pintar
Januari 2014: Irrigatiesysteem gereed
Op het waterreservoir als fundament is een opslagruimte gebouwd waarin ook de pompinstallatie voor het irrigatiesysteem veilig is. Op het dak een 1000 liter-vat van waaruit het water in het druppelsysteem vloeit. Alle voorzieningen om zuinig met water om te gaan zijn aangebracht. Nu is het wachten alleen nog op zoet hemelwater...
Maart 2013: Waterreservoir gereed
Nu is het wachten op een regenachtig REGENSEIZOEN.
Helaas was ook 2013 een droog jaar en moest water aangevoerd worden met tankwagens. Dat is niet gratis en bovendien is er waterrantsoenering, dus veel is er niet te koop... en dan bevat het water nog zout ook. Alle hoop is gevestigd op een UITBUNDIG REGENSEIZOEN!


KLIK voor een andere kaart van
                  BRAZILIËNordeste

Brazilië is een federale republiek
(a República Federal)
Het Noord-Oosten (Nordeste) en met name Pernambuco is een van de armste streken van Brazilië.

De economische groei en vooral de voordelen daarvan vind je vooral in de zuidelijke staten São Paulo en Rio de Janeiro en in de rijkere en modale klasse.

Maar dat is zo'n 3000 Km zuidelijker.

Ook daar zijn nog steeds grote krottenwijken en "bittere armoede in overvloed".

De economische groei is in 2015 tot stilstand gekomen. Brazilië is in de ergste recessie sinds 30 jaar beland.
INFORMATIEF ALGEMEEN
De ENGELENSCHOOL Amazone- Ontbossing Amazone 2003
De WIC en SLAVERNIJ

MAX HAVELAAR (19 aug 2006)
Lees ons verbetervoorstel bij de Max Havelaar werkwijze in ontwikkelingslanden.


SOCIAAL PASTORAAT BRAZILIë, verslag van het bezoek van Jan Rietveld, pastoor in de Braziliaanse staat Campina Grande.
Het verslag geeft weer hoe Jan Rietveld op boeiende wijze ingaat op de Braziliaanse problematieken. We publiceren dit verslag (met toestemming van het Bisdom Roermond) omdat er zoveel voor ons herkenbare ervaringen in voorkomen, betreffende de wijze waarop ontwikkelingshulp kan worden geboden.

IDH
(Veja a tabela elaborada pelo Governo do estado de Pernambuco.)

Por Jorge Luiz de Souza

O Índice de Desenvolvimento Humano (IDH) compara indicadores de países nos itens riqueza, alfabetização, educação, esperança de vida, natalidade e outros, com o intuito de avaliar o bem-estar de uma população, especialmente das crianças. Varia de zero a um e é divulgado pelo Programa das Nações Unidas para o Desenvolvimento (Pnud) em seu relatório anual. Na divulgação feita em novembro de 2007, com dados referentes a 2005, o Brasil pela primeira vez alcançou o nível 0,80, passando a integrar o grupo de países com IDH elevado. Países com IDH até 0,499 são considerados de desenvolvimento humano baixo, e os com índices entre 0,50 e 0,799 são considerados de desenvolvimento humano médio.
São Bento do Una e Belo Jardim tem IDH de só 0,62 .